osto3

Hevosen ostotarkastus

Uuden hevosen osto on aina jännittävä tilanne, niin ostajalle kuin myyjällekin. Ennen ostotarkastukseen tuloa hevosta on käyty kokeilemassa muutamaan kertaan ja asiaa on pohdittu tarkasti valmentajan kanssa. Ratsun kilpailutulokset löytyvät KIPAsta ja ravurin Hippoksen nettisivuilta.

Millainen tutkimus?

Hevosen ostajan ja myyjän on hyvä sopia ennen klinikalle tuloa siitä, missä laajuudessa tutkimuksia tehdään ja kuka maksaa tutkimukset. Samaten on syytä selvittää onko hevosella voimassa oleva vakuutus ja onko sitä mahdollista siirtää uuden omistajan nimiin. Vakuutusyhtiötä vaihdettaessa on hyvä selvittää jo etukäteen yhtiön vaatimukset tutkimusten suhteen.

Mitä mukaan klinikalle?

Tärkeää on, että hevonen olisi mahdollisimman normaalissa liikutuksessa ostotarkastusta edeltävinä päivinä. Hevoselle tulee ottaa mukaan klinikalle riimun ja riimunnarun lisäksi passi, suitset ja liina. Jos ravihevoselle halutaan suorittaa tutkimus myös ajossa, on sille otettava mukaan omat valjaat, kärryt löytyvät klinikalta. Hevosta juoksutetaan ulkona, joten talvikeleillä hokilliset kengät ovat välttämättömyys. Myös oma varustus on hyvä valita sään mukaan (juoksuttajalla mielellään hanskat ja tarkoitukseen sopivat kengät).

 

Tutkimuksen kulku

 

Taustatietojen kartoitus

Tutkimuksen aluksi eläinlääkäri tutustuu hevoseen ja pyytää yleensä ostajaa kertomaan halutusta käyttötarkoituksesta ja myyjää hevosen tähänastisesta suoritustasosta. Hevonen tunnistetaan joko mikrosirun tai värin ja merkkien perusteella. Hevosen tunnistetiedot merkitään vakuutuskaavakkeeseen, johon tehdään myös muut merkinnät päivän aikana tehtyjen tutkimusten perusteella.

Tärkeää on myös kysymys hevosen tähänastisista sairauksista. Suomen lain mukaan hevosen omistajalla on oikeus hevosen kaikkiin terveystietoihin, eli jos kauppa syntyy, on hevosen uudella omistajalla mahdollisuus saada tietoonsa mahdolliset ähkyt, jännevammat ja nivelten lääkitykset. Siksi onkin parasta olla rehellinen ja kertoa näistä, jolloin edelliset klinikkakäynnit tulevat selväksi jo heti alussa.

Kliininen tutkimus

Hevoselle suoritetaan aluksi yleistutkimus, jossa arvioidaan hevosen yleisvointia, kuunnellaan keuhkot ja sydän, katsotaan suuhun, silmiin ja korviin, sekä tarkastetaan sukupuolielimet. Iho ja karvapeite käydään läpi. Sen jälkeen hevoselle suoritetaan kokonaisvaltainen palpaatio, jossa hevonen tunnustellaan turvasta häntään.

Röntgentutkimus

Ostotarkastuksen viimeinen osio on hevosen röntgenkuvaaminen. Kaikkia ostotarkastettavia hevosia ei kuvata ja kuvauksen tarpeen määrittääkin yleensä ostaja. Röntgenkuvat otetaan etujalkojen sädeluista, alanivelistä ja vuohisista, sekä takajalkojen polvista, kintereistä ja vuohisista. Pyynnöstä voidaan hevoselta röntgenkuvata myös muita kohteita raajoista. Selän ja kaularangan kuvaaminen on myös mahdollista. Etujalkojen sädeluista saadaan parhaat röntgenkuvat ilman etukenkiä ja ne voidaan poistaa klinikalla ennen kuvauksia. Mikäli hevosella on normaalisti etukengät, ei niitä saa poistaa kotona ennen klinikalle tuloa, koska hevonen voi arkoa anturoita juoksutuksessa. Voit sopia oman sepän kanssa jo valmiiksi, että hän tulee lyömään klinikkakäyntiä seuraavana päivänä etukengät takaisin. Röntgenkuvauksen ajaksi hevonen rauhoitetaan, jolloin voidaan taata mahdollisimman hyvälaatuiset kuvat. Hevosen mukana kuvaukseen tarvitaan yksi vähintään 18-vuotias henkilö, joka ei ole raskaana. Tarpeen vaatiessa voidaan pyytää kahta henkilöä osallistumaan röntgenkuvien ottoon.

Yhteenveto

Lopuksi tehdään yhteenveto kliinisen ja röntgenologisen tutkimuksen tuloksista ja eläinlääkäri antaa arvion hevosen sopivuudesta suunniteltuun käyttötarkoitukseen. On muistettava, että tutkimus kertoo hevosen sen päiväisestä kunnosta, eikä ole tae tulevaisuuden suoritustasosta.

Kohti uutta kotia

Ostajan on hyvä tiedustella myyjältä ennen uuteen kotiin siirtymistä hevosen loishäädöstä, rokotuksista, kengityksestä, raspauksesta, ruokinnasta ja muista rutiineista. Parhaimman alun uuden hevosen kanssa saa, kun tarvittavat muutokset tekee mahdollisimman maltillisesti ja antaa hevosen tottua uuteen talliin ja ympäristöön rauhassa.