IMG_6041

Hevosten hammasongelmien oireet ja hoitotoimenpiteet

Hevosen hampaat kuluvat aina hiukan epätasaisesti, jolloin niihin muodostuu teräviä reunoja, eli ns. hammaspiikkejä. Piikit voivat saada aikaan hevosen suuhun kipua ja infektioita aiheuttavia haavoja.

 

Hevosen hampaat olisikin hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa. Sopiva raspausväli on kuitenkin yksilöllinen ja jotkut hevoset vaativat suun huoltoa jopa 3-4 kertaa vuodessa. Riittävän usein tehdyllä hammashuollolla voidaan ennaltaehkäistä hampaista johtuvien ongelmien syntymistä.

 

Yleensä raspaus on melko nopea toimenpide. Toisinaan hevosen suussa on isompia ongelmia, joiden hoito vaatii suurempia, aikaavieviä ja eläinlääkärin erikoisosaamista vaativia hoitotoimenpiteitä.

Tällaiset ongelmat harvoin syntyvät äkillisesti, joten omistajan on hyvä tarkkailla esimerkiksi hevosensa normaalia syömiskäyttäytymistä ja pyytää eläinlääkäriä tarkastamaan hevosen suu, jos siinä vaikuttaa olevan ongelmia.

Tyypillisimpiä oireita hevosten hammasongelmissa:
 • hevonen laihtuu.
 • hevonen syö huonosti, hitaasti, tiputellen etenkin heinää suustaan.
 • usein hammasongelmissa hevonen voi pureskella heinää pitkäänkin suussa, mutta lopulta tiputtaa suusta ns. rehumällejä. Hevonen voi myös syödä heinät ”kahteen kertaan” tai karsinan lattialla näkyy runsaasti pieneksi pureskeltua ”heinäpurua”.
 • hevonen vääntelee suutaan syödessään.
Nuorilla hevosilla 4-5 vuoden ikään saakka:
 • vaihtuvia maitohampaita, jotka voivat puolittain kiinni jäädessään aiheuttaa äkillisesti syömättömyyttä.
 • diasteemat eli laajentuneet hammasvälit, joihin voi jäädä rehua kiinni ja tulehduttaa ikenen ja ientaskun.
Vanhat hevoset:
 • epätasaisen purennan seurauksena mahdollisesti korkeitakin piikkejä, porraspurentaa tai aaltopurentaa poskihampaissa.
 • diasteemat.
 • poskihampaiden purupinnoissa vaurioita, kariesta, tai haljenneita poskihampaita.
 • hammasjuuripaiseet poskihampaiden tyvessä.
Hammasongelmien hoito:
 • vaihtuvien puolittain kiinni jääneiden maitohampaiden poisto.
 • diasteemat voivat olla erittäin kipeitä ja aiheuttaa pitkään jatkuvia ongelmia. Ne vaativat usein jatkuvaa hoitoa. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu suun huolellinen tutkimus, hammasjuurien röntgenkuvaus, ahtaiden hammasvälien poraus, täyttö, antibiootti- ja tulehduskipulääkitys jne. tapauksesta riippuen. Usein näitä hoitotoimenpiteitä joudutaan uusimaan ja hammaskontrolleja joudutaan tekemään tihennetysti. Myös ruokinnan muuttaminen on usein tarpeen.
 • poskihampaiden poisto on vaativa ja iso toimenpide, joka vaatii huolellisen tapauskohtaisen suunnittelun. Usein hevonen joudutaan nukuttamaan toimenpiteeseen. Joskus mätä hammas voidaan poistaa suun kautta, mutta usein hampaan poistamiseksi joudutaan avaamaan poskiontelo. Leikkauksen jälkeen poistetun hampaan kohdalle laitetaan paikka ja paranemista seurataan useissa kontrolleissa klinikalla. Poskihampaan poiston jälkeen hevosen hammashuolto täytyy tehdä loppuelämän ajan tihennetysti n. 6 kk välein.

 

DSC_0122

 

Kaikkien hammasongelmien kanssa suun huolellinen tutkiminen on tärkeää, mihin vaaditaan hyvät olosuhteet ja välineet sekä hevosen kunnollinen rauhoittaminen, niin että tutkiminen on mahdollista. Hammasongelmien tutkiminen vie usein aikaa klinikalla useamman tunnin. Yleensä ensimmäisen käynnin yhteydessä suunnitellaan miten hoitoa lähdetään toteuttamaan, sillä hoitoa joudutaan usein tekemään vähän kerrallaan.

 

Täältä voit lukea yhdestä klinikan pitkäaikaisesta hammaspotilaasta.