IMG_4019

Kilpahevosen terveydenhuollon muistilista

  • Suunnittele kilpailukalenteri ennakkoon, yksikään urheilija (hevonen tai ihminen) ei voi olla ”huippukunnossa” läpi kauden tai jopa läpi vuoden. Painota tärkeät kilpailut ja suunnittele niin, että myös taukoja ja vapaita viikonloppuja on kilpailujen ja valmennusten ohella.
  • Tunnustele hevonen läpi päivittäin. Näin opit tuntemaan miltä juuri sinun hevosesi tuntuu, mitkä turvotukset ovat normaaleja ja mitkä ovat tulleet esim. rasituksen seurauksena. Näin huomaat mahdolliset vammat ajoissa, voit hoitaa ne ajoissa ja lyhentää toipumisaikaa.
  • Kilpailupäivän jälkeen hevonen tarvitsee palauttavan päivän, ei lepopäivää. Sopiva palauttava päivä voi olla pitkä maastokävely, kahlaus vedessä tai muuta kivaa, mutta kevyttä liikuntaa. Näin nopeutat hevosen palautumista kilpailusuorituksen rasituksesta.
  • Kylmä on paras ensiapu; hevosen jalat olisi hyvä kylmätä raskaan treenin tai kilpailun jälkeen. Paras tapa tähän on kylmä vesi. Vähintään 20 min kylmäys kerrallaan.
  • Jos hevonen ei tunnu terveeltä tai on väsynyt – muuta suunnitelmaa. Sinä tunnet hevosesi parhaiten ja yleensä ratsastaja huomaa mahdollisen poikkeavuuden ensimmäisenä.  Parempi höllätä hieman tahtia ja jättää yksi kilpailu tai valmennus väliin, kuin pilata koko loppu kausi.
  • Muista huolehtia hevosesi riittävästä veden saannista. Jos tiedät että hevosesi on huono juomaan, sekoita veteen melassia, omenamehua tai anna paljon nestettä väkirehun seassa. Pitkät kilpailupäivät lämpimässä trailerissa voivat pahimmillaan päätyä ähkyyn, jos hevonen ei ole juonut tarpeeksi päivän aikana.
  • Tarkkaile pohjan kuntoa. Kesäisin sää voi tehdä hyvätkin pohjat huonoiksi. Esimerkiksi pitkä helle voi tehdä pohjan kovaksi tai sade vastaavaksi liian pehmeäksi tai liukkaaksi. Tämä voi rasittaa tervettäkin hevosta, mutta harkitse erityisesti, jos tiedät että hevosellasi on jokin vamma entuudestaan. Joskus on parempi ratsastaa rauhallisesti ja saada hyvä, ehjä suoritus voiton tavoittelun sijasta. Jos pohja on liian huono, kannattaa miettiä, onko startti niin tärkeä, että tämän vuoksi kannattaa riskeerata hevosen terveys.
  • Huomioi myös verryttely. Useimmat kilpailujärjestäjät keskittyvät kilpailukentän kunnossa pitämiseen, mutta verryttelyaluetta ei huolleta niin hyvin. Pyydä lämmittelyssä muuttamaan esteiden paikkaa. Älä myöskään lämmittele liikaa; yleensä ei ole hevosen etu olla väsynyt radalle mentäessä. Muutama hyppy tai toisto riittää.
  • Pidä huolta hevosen yleiskunnosta; kengitys, ruokinta ja hyvinvointi korostuvat kilpailukauden aikana. Älä vaadi hevoselta (tai itseltäsi) liikaa. Pidä kilpailusuunnitelma molempien kuntoon / taitoon sopivalla tasolla. Kilpailuja tulee vielä ensi kesänäkin.
  • Nauttikaa treenistä, kilpailuista ja kesästä!! Kaikki sujuu tässäkin lajissa letkeämmin hymy huulessa. Hevosurheilu on hieno laji!