KIRURGIA

Tampereen Hevosklinikalla on sekä pitkällistä kokemusta että uusinta tietoa hevoskirurgiasta, ja leikkauksia tehdäänkin meillä todella paljon. Klinikalla tehdään leikkauksia laidasta laitaan; nivelten tähystysleikkaukset, murtumien korjaukset, jänneoperaatiot, kurkunpään operaatiot, ruunaukset… Leikkauksia klinikalla tekevät Jukka Houttu, Kimmo Elfving  ja Tanja Pehkonen.

Nivelten tähystys- eli artroskopialeikkaukset

Tampereen Hevosklinikka aloitti nivelten tähystysleikkaukset ensimmäisenä Euroopassa 1980-luvun alussa. Tähän mennessä Tampereen Hevosklinikalla on leikattu tähystämällä jo yli 10 000 niveltä! Tampereen Hevosklinikan tietotaito tällä saralla hakee vertaistaan koko maailmassa. Osaamisemme onkin huomattu myös kansainvälisesti. Jukka Houttu on käynyt leikkaamassa hevosia 9 eri maassa ja klinikallamme käy usein ulkomaalaisia eläinlääkäreitä oppia hakemassa.

Yleisimmin nivelten tähystysleikkauksissa poistetaan siellä olevia irtopaloja. Myös pitkään oireilleiden nivelten diagnostisia tähystyksiä voidaan tehdä mm mahdollisten röntgenkuvissa näkymättömien nivelrustovaurioiden varalta. Toipumisaika ja jatkohoito leikkauksen jälkeen riippuu paljon siitä, minkä tyyppinen leikkaus on kyseessä. Yleisesti toipuminen tähystysleikkauksesta on kuitenkin nopeaa, koska leikkaushaavat ovat hyvin pienet.

Ruunaus

Nykyisillä leikkaustekniikoilla ruunauksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Klinikalla kaikki ruunaukset tehdään narkoosissa. Nivuskanava ja leikkaushaava suljetaan, ja haavan päälle laitetaan paineside.

Ruunauksen jälkihoitoon kuuluu paljon kävelyliikuntaa, mikä auttaa pitämään turvotuksen kurissa. Reippaampi valmennus on kielletty pari viikkoa operaation jälkeen. Painetamponi haavojen päältä voidaan poistaa joko itse tai poistattaa eläinlääkärillä. Yleensä antibiootti- tai kipulääkitys ei ole tarpeellista.

Kurkunpään operaatiot

Tavallisin hevosen kurkunpään ongelma on pehmeän kitalaen toimintahäiriö, joka oireilee erityisesti kovassa rasituksessa useimmiten niin että kitalaki nousee virheasentoon kurkunkannen päälle ja näin ahtauttaa henkitorven aukkoa. Ongelman korjaamiseksi on olemassa useita erilaisia operaatiovaihtoehtoja. Nykyään tehdään yleisimmin ns. tie forward – eli kitalaen kiristysleikkaus, jossa hevosen kitalakea vedetään eteenpäin proteesilangoilla. Leikkauksessa ei tehdä aukkoa hengitysteihin ja sen toipumisaika on lyhyt. Hevonen on hiittikunnossa parhaassa tapauksessa jo kuuden viikon kuluttua leikkauksesta.

Ennen kuin tie forward- operaatio kehitettiin 2000-luvulla, yleisin vaihtoehto oli lyhentää pehmeän kitalaen etureunaa, jolloin se arpeutuu jäykemmäksi eikä niin helposti siirry hevosen juostessa virheasentoon. Myös tällaisia leikkauksia tehdään edelleen.

Kolmas vaihtoehto on jäykistää pehmeää kitalakea polttamalla sen limakalvoa pistemäisesti esim. lasersäteillä. Tämä hoitomuoto voidaan yhdistää myös kahteen edellä mainittuun.

Ratsuhevosilla usein esiintyvä vika kurkunpäässä on sen toispuoleinen halvaantuminen. Tämä korjataan asentamalla kurkkuun proteesilanka, joka vetää halvaantuneen ruston sivuun jolloin ilma pääsee liikkumaan normaalisti. Joissakin tapauksissa poistetaan kurkunpään rusto kokonaan.