LEIKKAUKSEEN TULOSSA

Kun tuot hevostasi leikkaukseen, valmistelethan sen jo kotona mahdollisimman hyvin. Ennakkovalmistelut kotitallilla nopeuttavat toimintaa klinikalla.

Tarkkaile hevosen vointia ja kevennä hieman sen ruokintaa jo leikkausta edeltävinä päivinä.

Jos hevosella on esimerkiksi lämpöä tai hengitystieoireita, sitä ei kannata tuoda leikkaukseen. Irtopala- tai muuhun jalkaleikkaukseen tulevan hevosen jalat on myös syytä tarkastaa ennen leikkausta, sillä esimerkiksi ihotulehdus leikkausalueella lisää tulehdusriskiä.

Jalan leikkauksen jälkeen leikkaushaavat suojataan kääreellä. Varsojen ja nuorten hevosten kanssa voi olla hyvä ajatus hieman totutella pintelien käyttöön jo ennen leikkausta, jotta varsa/nuori ei pelkäisi tukisidettä leikkauksen jälkeen.

Jos jokin hevosesi voinnissa mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä klinikalle ennen leikkaukseen tuloa.

Nukutettavalle hevoselle voi antaa leikkauspäivän aamuna pienen tukon heinää, mutta ei muuta ruokaa. Leikkauspotilaalle ei siis myöskään anneta enää matkaeväitä automatkalle.

Vettä tulee olla normaalisti saatavilla. Hevoselta tulee poistaa kengät ja se kannattaa pestä hyvin, jos tallillasi on tähän mahdollisuus.

Tarkista hevosen rokotustilanne ennen klinikalle tuloa, ja mainitse henkilökunnalle, mikäli hevosesi tetanusrokote ei ole voimassa.

Hevosen herääminen nukutuksesta kuljetuskuntoon kestää yleensä parista kolmeen tuntia. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hevonen kotiutetaan siis jo leikkauspäivänä.

Hevoset monesti hikoilevat anestesian jälkeen, joten mukaan kannattaa varata myös jokin kuivatusloimi sekä hyvät loimet kuljetusta varten. Leikkauksen jälkeen hevosella saa tarjota vettä normaalisti ja heinää muutaman tunnin kuluttua, kun se on varmasti toipunut rauhoituksesta.

Mikäli syystä tai toisesta mietitte yön yli majoittumista, joko ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen, lupaa muutaman kilometrin päässä klinikalta sijaitseva

Hotelli Lamminpää ”Pirkanmaan edullisimman päivänhinnan” hotellihuoneesta, kun varauksen tekee puhelimitse; +358 3 345 3336 tai sähköpostilla; hotellikanava@hotellikanava.net

Hevosten majoitusta voitte tiedustella potilastoimistostamme numerosta 03/3441700.

Klinikalta saat lähtiessäsi mukaan hoito-ohjeet ja mahdolliset jatkolääkkeet. Yleensä hevoselle tulee leikkauksen jälkeen jonkin aikaa karsinalepoa, joten myös ruokinta on hyvä suhteuttaa vähentyneeseen liikuntaan.

Turvekuivitusta ei suositella leikkauksesta toipuvan hevosen kuivikkeeksi turpeen hienojakoisuuden vuoksi. Suositeltavin kuivike on kutterinpuru. Karsina on myös syytä pitää mahdollisimman puhtaana.

Hevosen vointia on hyvä leikkauksen jälkeisinä päivinä pitää silmällä erityisen tarkkaavaisesti; että se syö, juo ja ulostaa normaalisti, ettei sille nouse kuumetta ja että se käyttää kaikkia jalkojaan hyvin.