IMG_5426

Silmätutkimukset klinikalla

Silmäsairaudet ja silmän alueen vammat ovat hevosilla melko yleisiä. Eläinlääkärin tekemää silmätutkimusta suositellaan tehtäväksi mahdollisimman pian silmäoireiden ilmaantumisesta, sillä osa silmäsairauksista tai silmän alueen ulkoisista vammoista vaatii nopeaa reagointia.

 

Silmän alueen oireiden kanssa tilanteen arviointi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on tärkeää. Osa silmäsairauksista vastaa hyvin hoitoon, mutta osa vaatii pitkällistä hoitoa ja voi pahimmillaan johtaa silmän sokeutumiseen. Silmäsairauden ja vammojen ajoissa aloitettu hoito parantaa hoitoennustetta. Akuutissa vaiheessa silmäsairaudet ovat usein myös kivuliaita.

 

Hoitoon kannattaa hakeutua jos silmän ulkonäössä huomataan muutoksia, silmässä on kipuoireita tai epäillään muutoksia hevosen näkökyvyssä.

 

Tyypillisiä silmäoireita voivat olla esimerkiksi:

  • Silmän siristely
  • Turvotus luomissa ja silmän alueella
  • Silmän punoitus
  • Silmävuoto ja rähmiminen
  • Valonarkuus
  • Samentumat ja värimuutokset silmässä
  • Pupillan koon muuttuminen
  • Silmän ulkomuodon muuttuminen

 

 

HO9A5385

 

 

Hevosilla esiintyy usein silmän ja silmän ympäröivän alueen ulkoisia vammoja. Tyypillisiä ovat sarveiskalvo- tai luomihaavat. Sarveiskalvohaavojen hoidossa on tärkeää haavan arviointi ja nopea hoidon aloitus. Haavan taustalla voi olla bakteeri- tai sienitulehdus. Välillä haavan paranemista voi hankaloittaa esimerkiksi roska silmässä.

Luomien tehtävä on suojata silmiä ja huolehtia kyynelnesteen leviämisestä silmän pintaosan eli sarveiskalvon pinnalle. Jos silmäluomet eivät pysty sulkeutumaan esimerkiksi turvotuksen, kasvaimen tai muun vamman vuoksi, silmä ei pysy kosteana. Jos hevoselle tulee luomihaava, suositellaan eläinlääkärin arviota tilanteesta. Luomihaavat on usein ommeltava, jotta voidaan taata luomien normaali liikkuvuus ja toiminta jatkossa.

 

 

IMG_5435

 

 

Muita yleisesti esiintyviä silmäsairauksia ovat sarveiskalvon tulehdus eli keratiitti, silmän sisäinen tulehdustila eli uveiitti ja eriasteiset kaihimuutokset linssissä. Harvinaisempia silmäsairauksia ovat mm. kasvaimet, silmänpainetauti eli glaukooma ja muutokset verkkokalvolla.

 

Klinikalla pystytään tekemään kattava silmätutkimus. Käytössä on biomikroskooppi, oftalmoskooppi ja ultraääni silmätutkimusta varten. Usein silmä voi olla niin aristava ja kipeä, että perusteellista tutkimusta varten hevonen on hyvä rauhoittaa ja tarvittaessa käyttää puudutuksia. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa sytologisia ja mikrobiologisia näytteitä silmästä.

 

Tampereen Hevosklinikan omien eläinlääkärien lisäksi silmätutkimuksia klinikalla tekee myös silmäsairauksiin perehtynyt erikoiseläinlääkäri Sanna Elfving. Sannalla on käytössä laaja välineistö vaativimpien silmäsairauksien diagnosointiin, hoitoon ja kirurgiaan.
Jos hevosella on pitkittynyt silmäsairaus tai sairaus joka ei vastaa annettuun hoitoon, on perusteellinen jatkotutkimus klinikalla suositeltavaa.
Sanna Elfvingin vastaanotto on klinikalla säännöllisesti tarpeen mukaan. Ajan silmätutkimuksiin niin Sannalle kuin muillekin klinikan eläinlääkäreille voit varata numerosta 03/3441700.