IMG_6326

Varsat tulevat!

Kesä tekee vihdoin tuloaan ja tämän vuoden ensimmäiset varsat on jo saatu maailmaan.

Mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota varsojen ensimmäisten päivien aikana?

 

Klinikalla on hoidettu varsojen hengitystieongelmia, ripulia, napatulehduksia ja jalka-asentojen korjauksia. Meillä Tampereen Hevosklinikalla pystymme hoitamaan varsoja päiväpotilaina. Tehohoitoa tai ympärivuorokautista hoitoa vaativat varsat hoidetaan hevossairaalassa.
 
Viimeistään varsomisen yhteydessä ja sen jälkeen tulee kiinnittää erityistä huomiota tamman ja varsan hyvinvointiin. Pienten varsojen kanssa on tärkeää toimia nopeasti jos huomataan poikkeuksia varsan terveydentilassa. Varsan kunto ja paranemisennuste voivat heiketä lyhyessäkin ajassa. 
 IMG_6282
  • Varsan tulisi nousta ylös 1-2 tuntia syntymän jälkeen ja hakeutua nisälle imemään.
  • Terve varsa on pirteä, leikkisä ja sillä on hyvä imurefleksi.
  • Terve varsa lepää makuulla ja käy imemässä 2-4 kertaa tunnissa. On poikkeavaa jos varsa seisoo tai makoilee paikallaan pitkiä aikoja.
  • Varsan nivelet tai napa ei saa turvotella.
  • Varsan tulisi ulostaa noin 6 tunnin kuluttua syntymästä ja virtsata noin 6-10 tunnin kuluttua syntymästä.
  • Vuorokauden ikäisen varsan normaalilämpö on 37,8-39,0 C.

 

 

Tamman ternimaidossa on varsalle elintärkeitä vasta-aineita. Vasta-aineet imeytyvät varsan suoliston kautta kun varsa saa hyvälaatuista ternimaitoa juodakseen. Jos varsa ei ole imenyt 2-4 tunnin kuluttua syntymästä, niin ota yhteyttä eläinlääkäriin. Varsan vasta-aineiden saanti voi heikentyä myös jos tamma valuttaa maitoa ennen synnytystä etukäteen tai ternimaidon laatu on heikentynyt eikä se sisällä tarpeeksi vasta-aineita.

Varsan vasta-ainetaso pystytään määrittämään verinäytteestä ja varsalle on mahdollista antaa plasmaa suonensisäisesti.  Klinikalla voimme muiden verimääritysten lisäksi määrittää varsan vasta-ainetason ja tamman ternimaidon laadun. Plasmaa meillä on paikanpäällä omassa varastossa.

 

Tamman jälkeisten kuuluisi irrota noin 3 tunnin sisällä synnytyksestä. Jos jälkeiset eivät irtoa, niin siinä tapauksessa täytyy kutsua eläinlääkäri paikalle tai hakeutua hevosklinikalle. Jälkeisten jääminen altistaa tamman kohtutulehdukselle ja kaviokuumeelle.

 

 

Varsojen jalka-asentojen ongelmista ja korjaamisesta voit lukea lisää täältä.

 

 

Klinikan väki toivoo kaikille tammoille ja varsoille terveitä aurinkoisia laidunpäiviä!